2020 heeft voor het programmateam Topcorridors vooral in het teken gestaan om de basis te leggen voor een langdurige samenwerking voor de corridorpartijen en bedrijven op de twee goederenvervoercorridors. De afgelopen maanden is er hard gewerkt en de Contouren van Toekomstagenda met een roadmap liggen voor de bestuurders om hier hun instemming aan te geven tijdens het BO MIRT op 25 november 2020.
De toekomst kent veel onzekerheden (kijk nu eens naar de impact van COVID-19, ontwikkeling van de economie en de logistiek, technologische ontwikkelingen, enz. enz.) Daar moeten we flexibel mee om gaan, zonder dat we uit het oog verliezen dat we werken aan een duurzame toekomst voor het goederenvervoer op de lange termijn met de uitstekende (inter)nationale bereikbaarheid en state of the art digitale voorzieningen om zo een topvestigingsklimaat te hebben. De Toekomstagenda vormt als het ware de gids om dat doel te bereiken met flexibiliteit om te kunnen omgaan met de onzekerheden die we onderweg tegenkomen. We kiezen voor een gezamenlijke inzet op vijf pijlers voor meer focus bij het samenwerken en investeren in krachtige en duurzame Oost- en Zuidoost goederenvervoercorridors.
De opdracht uit het BO-MIRT 2019 voor de Topcorridors was duidelijk: 'De gezamenlijke corridorpartijen werken aan een lange termijn agenda voor Corridorontwikkeling Oost en Zuidoost om zodoende de corridors te verduurzamen en de doorstroming en flexibele uitwisselbaarheid van de modaliteiten water, wegen en spoor te bevorderen. Daarbij is de inzet onder andere gericht op het selectief versterken van de bovengemiddelde knooppunten en het vergroten van uitwisselbaarheid van goederenstromen tussen modaliteiten op deze knooppunten. Daartoe wordt in 2020 een gezamenlijk budget verkend, gekoppeld aan een lange termijn agenda voor corridorontwikkeling Oost en Zuidoost.'

Wat ligt er nu?
Er ligt nu een samenhangende Toekomstagenda waarin de ontwikkelrichting tot 2030 is uitgewerkt, inclusief een fasering van doelen, oplossingsrichtingen en maatregelen voor de korte, middellange en lange termijn. Afgelopen zomer tijdens het BO Leefomgeving is er ingestemd met de inzet van de vijf pijlers door de corridorpartijen en nu worden er afspraken gemaakt over gezamenlijke investeringen voor de korte termijn.
Meer
“We hebben een marsroute voor keuzes en maatregelen die we in de toekomst zullen uitvoeren om duurzame, digitale, robuuste en vitale topcorridors te worden," begint Luc de vries (IenW). “De afgelopen tijd hebben we de strategische richtingen verkend: wat zou je aan maatregelen willen nemen, die bijdragen aan programmadoelstellingen en aan de perspectieven. Waar ga je op inzetten? Hierbij wordt vooral gekeken naar het breder perspectief van losse, lokale maatregelen en hoe dit de corridors kan versterken. De goederenvervoerscorridors zijn gelaagder, zitten veel complexer in elkaar en we zijn begonnen met het ontrafelen en hebben daarmee een scherper beeld gekregen van welke maatregelen uiteindelijk het meeste zullen bijdragen aan de gestelde doelen in 2030”
Dit pakket aan maatregelen is vertaald naar een adaptieve roadmap. Een roadmap waar heel goed is aangeven wat nog verkend mag worden en welke acties opgenomen moeten worden. Het vormt de agenda voor toekomstige afspraken over maatregelen (Uitvoeringsplan). En om in te kunnen springen op actuele kansen en prioriteiten, wordt dit Uitvoeringsplan jaarlijks geupdate bij het BO MIRT GVC.
‘We investeren al volop op projectniveau, maar onvoldoende in samenhang en gezamenlijkheid op corridorniveau’
Gezamenlijke focus
Het is belangrijk dat je samen de focus hebt voor het bereiken van de gestelde doelen. Maar hoe houd je iedereen aan boord? Anneke Henselmans (provincie Gelderland) antwoordt hierop: “Samen sta je sterker, niemand is verantwoordelijk, dus alle partijen zullen er gezamenlijk aan moeten trekken. Anders blijft het bij een optelsom van projecten. We moeten juist tot een gezamenlijke visie komen en de partijen moeten zich hierachter scharen. Succes boek je met zijn allen: het programma moet vehikel worden waarmee je je eigen doelstellingen kunt realiseren; er zit meerwaarde in voor iedereen, dat moet je zien, anders wordt het ingewikkeld,” vervolgt Anneke. Als voorbeeld haalt ze aan wat er bij de knooppunten speelt: “gemeentes vragen zich vaak af waarom mee te doen, je zult met je eigen ambities aanhaken en de meerwaarde inzien om zo dan je eigen doelen te behalen.”
Ook is er al veel bereikt voor de ondernemers op de corridors. Er wordt gerefereerd naar de Modal Shift regeling in de maak: “Er komt een subsidieregeling (vier keer ca. 10 mln.) waar bedrijven zich op kunnen inschrijven, natuurlijk altijd via cofinanciering (publiek/privaat). Perspectief dat is ontstaan alleen voor deze twee corridors.”
Alle puzzelstukjes moeten op hun plek vallen …
“Nu beginnen,” zegt Jan-Karel Konings van de provincie Limburg. “Het framework staat er en we moeten er nu invulling geven aan. We investeren al genoeg op projectniveau en dat is niet genoeg. WE zijn niet meer een optelsom van acties. We weten nu waar we naar toe willen werken door nog slimmer samen te werken. Initiatieven zullen nieuwe spin-offs genereren en we moeten anderen inspireren en meeslepen. Alle partijen moeten zich anders opstellen, anders lossen we de puzzel niet op. “
Luc de Vries sluit af met de wens om in 2021 nog een extra stap te zetten met internationaal een project te kunnen vormgeven en vervolgens te realiseren.
.jpg)
Toekomstagenda in vogelvlucht