Op woensdag 6 december 2017 is door de minister en staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gedeputeerden van de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Zuid Holland en de COO van het Havenbedrijf Rotterdam en Topsector Logistiek overeenstemming bereikt over de programma-aanpak Topcorridors oost en zuidoost. Er is een concreet samenhangend maatregelenpakket samengesteld om te komen tot topcorridors: versterking van de modaliteiten weg, water, spoor en buisleidingen van beide goederencorridors.
Het programma Goederenvervoercorridors is een belangrijke schakel tussen beleid en projecten. In het kader van Vernieuwing MIRT willen de betrokken publieke en private partners dit (gebieds)programma Goederenvervoercorridors samen ontwikkelen en uitvoeren. Het is een programma dat voortdurend bezig is met de vraag of de visie en doelen nog voorop staan en bereikt worden. Dit houdt in dat het programma adaptief en wendbaar is en zich niet alleen richt op korte termijn projecten maar (ook) op lange(re) termijn opgaven, innovatie en het smeden van (institutionele) samenwerking. Ook behelst het programma meer dan alleen infrastructurele maatregelen. De vernieuwing van het MIRT betekent dat we samen (overheden en bedrijven) kijken naar een pakket van mogelijke maatregelen: logistiek, ICT, mobiliteit, ruimtelijke ordening en infrastructuur.
"De betrokken organisaties willen samenwerken aan de visie en doelen. Topcorridors zijn een gezamenlijk belang en in ieders belang. Door krachtenbundeling van mensen, middelen, (planologische) medewerking etc. kunnen de geselecteerde acties gericht op Topcorridors sneller haalbaar en sneller uitgevoerd worden. Ook komt dit de kwaliteit van de voorbereiding en uitvoering ten goede."
Afspraken BO-MIRT 2020
Governance
De programma-organisatie is eenvoudig van opzet. Een klein programmateam stuurt het programma aan, werkt actief mee en coördineert het. Het bestaat uit een programmamanager en een klein advies- en uitvoeringsteam. De acties van het programma (zie deel Actieplan) worden getrokken door de deelnemende organisaties zelf. Zij wijzen coördinatoren per actie aan uit hun gelederen. Zij rapporteren aan de programmamanager en de Programmaraad/het Bestuurlijkoverleg Goederenvervoercorridors (MIRT) (BO GVC).
De Programmaraad/BO GVC neemt besluiten en is opdrachtgever voor het programma. De programmaraad komt 1 keer met en 1 keer zonder minister bij elkaar en bestaat uit de gedeputeerden van de provincies Limburg, Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, de COO van het Havenbedrijf Rotterdam, een vertegenwoordiger van de Topsector Logistiek en de minister en evt. staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) of directeur-generaal van het ministerie IenW.
De Programmaraad wordt voorbereid door een ambtelijke Directeurenoverleg met dezelfde organisaties (en RWS en ProRail). Zij fungeert als gedelegeerd opdrachtgever. Meer in Governance-aanpak.
Tranches
Om het programma dat tot en met 2030 zal lopen adaptief te houden, werken we met drie tranches:
- 2018-2021
- 2022-2025
- 2026-2030